Ρήξη Στροφικού Πετάλου Ώμου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η άρθρωση του ώμου είναι εκείνη με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις. Η σταθερότητα και η λειτουργικότητα του ώμου εξαρτάται κυρίως από τέσσερις τένοντες που αποτελούν το στροφικό πέταλο. Πρόκειται για τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο, τον υποπλάτιο και τον ελάσσονα στρογγύλο, οι οποίοι συγκρατούν την κεφαλή του βραχιονίου στην ωμογλήνη και την στρέφουν για να πραγματοποιηθούν οι κινήσεις.

  Ρήξη Στροφικού Πετάλου-Αίτια

  Οι ρήξεις των τενόντων του στροφικού πετάλου είναι εξαιρετικά συχνές. Διαχωρίζονται σε:

  • Tραυματικές ρήξεις, που προκαλούνται από κάποια πτώση ή απότομη κίνηση υπό μεγάλη αντίσταση
  • Σε ρήξεις εκφυλιστικής αιτιολογίας που σχετίζονται με την ηλικία ή την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση.

  Τα επιδημιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι περίπου το 28% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν ρήξη πλήρους πάχους, ενώ στα άτομα άνω των 70 ετών, αυτό το ποσοστό φτάνει το 65%. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι ρήξεις του στροφικού πετάλου συνοδεύονται συνήθως από αρθροπάθεια λόγω της χρονιότητας της βλάβης.

  Ρήξη στροφικού πετάλου- Συμπτώματα

  Η ρήξη κάποιου τένοντα του στροφικού πετάλου (με συνηθέστερο τον υπερακάνθιο) έχει σαν αποτέλεσμα πόνο, αδυναμία εκτέλεσης κάποιων κινήσεων και σοβαρά λειτουργικά ενοχλήματα.

  Ρήξη στροφικού πετάλου – Διάγνωση

  Η λεπτομερής κλινική εξέταση και η λήψη του ιστορικού από έμπειρο Ορθοπεδικό Χειρουργό είναι πολλές φορές αρκετή για να θέσει τη διάγνωση ρήξης στροφικού πετάλου. Για την επιβεβαίωση αυτής ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει υπέρηχο, κάποιες ακτινογραφίες (σε περίπτωση υποψίας πρόσκρουσης) και μαγνητική τομογραφία που αποτελεί την εξέταση εκλογής για τις παθήσεις του ώμου. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις διενεργείται μαγνητική αρθρογραφία με έγχυση ειδικού σκιαγραφικού στην άρθρωση.

   

  Ρήξη στροφικού πετάλου- Αντιμετώπιση

  Η θεραπεία εξαρτάται από:

  • Το είδος της ρήξης (πλήρους ή μερικού πάχους)
  • Την ηλικία του ασθενούς, αν είναι τραυματική ή εκφυλιστική
  • Τις λειτουργικές απαιτήσεις
  • Και τα απεικονιστικά ευρήματα που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της θεραπείας (πχ υπακρωμιακή προστριβή, αρθροπάθεια, ασβεστοποιός τενοντίτιδα).

  Αρχικά προτείνεται συντηρητική αντιμετώπιση με ανάπαυση του ώμου, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, συνεδρίες φυσικοθεραπείας και εγχύσεις PRP ή στεροειδούς στον ώμο υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

  Νέοι ασθενείς – Θεραπεία

  Οι νέοι ασθενείς με πλήρη ρήξη στροφικού πετάλου και οι ασθενείς που δεν βελτιώνονται συντηρητικά, χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης. Παλιότερα, η μέθοδος εκλογής ήταν η ανοικτή συρραφή των τενόντων.

  Πλέον οι ρήξεις του στροφικού πετάλου αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά μέσω μικρών οπών και χρήση κάμερας. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός αναγνωρίζει τους τένοντες και τους καθηλώνει με ράμματα που τοποθετούνται μέσα στην άρθρωση χάρη σε ειδικές διοστικές άγκυρες. Τα αποτελέσματα είναι εφάμιλλα ή καλύτερα από την ανοικτή μέθοδο, με μικρότερο τραυματισμό των μαλακών μορίων και αντιμετώπιση όλων των βλαβών της άρθρωσης με ειδικά εργαλεία. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση μπορεί να γίνει με περιοχική αναισθησία στο άνω άκρο και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα. Αμέσως μετά την επέμβαση ξεκινά ειδικό και εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης με συνεδρίες φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας.

  Ασθενείς μεγάλης ηλικίας- Θεραπεία

  Σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας που έχουν διαγνωστεί με πλήρη μαζική ρήξη του στροφικού πετάλου, η χειρουργική αντιμετώπιση συνήθως συνίσταται σε ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου. Αυτή η επέμβαση ενδείκνυται επίσης για ασθενείς με προχωρημένη αρθροπάθεια, με ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλες παθήσεις, με προϋπόθεση να έχουν λειτουργικό δελτοειδή μυ.

  Για την κατάλληλη θεραπεία αποκατάστασης επικοινωνήστε με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό, Μπενάκη Λεονάρδο, ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία στις παθήσεις του ώμου.