Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Ο καρπιαίος σωλήνας βρίσκεται στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού περιλαμβάνοντας εννέα καμπτήρες τένοντες και το μέσο νεύρο με τους κλάδους του. Η οροφή του αποτελείται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο.

   

  Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

  Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ουσιαστικά η πιο κοινή συμπιεστική νευροπάθεια και οφείλεται στην πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, ενώ μεταξύ των παραγόντων κινδύνου περιλαμβάνεται:

  • Η βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Η χρόνια χρήση πληκτρολογίου
  • Το κάπνισμα
  • Το αλκοόλ
  • Η καταπόνηση από συγκεκριμένα αθλήματα (πχ τένις ή ποδηλασία)
  • Η παχυσαρκία
  • Η εγκυμοσύνη
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα

  Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ουσιαστικά η πιο κοινή συμπιεστική νευροπάθεια και οφείλεται στην πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο.

  Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

  Οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αναφέρουν πόνο στον καρπό, αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος στον αντίχειρα, το δείκτη, το μέσο και τον μισό παράμεσο, υπαισθησία στα ίδια δάχτυλα ή ακόμα και αδυναμία να πιάσουν καθημερινά αντικείμενα, όπως ένα ποτήρι. Συχνά επίσης αναφέρουν νυχτερινό πόνο που τους ξυπνάει ή πολύ έντονο μούδιασμα.

   

  Πως γίνεται η διάγνωση;

  Η κλινική εξέταση από τον Ορθοπεδικό Χειρουργό περιλαμβάνει εξειδικευμένες δοκιμασίες που, σε συνδυασμό με το ιστορικό, είναι σε θέση να θέσουν με ακρίβεια τη διάγνωση. Η επιβεβαίωση αυτής γίνεται κατά κανόνα με ηλεκτρομυογράφημα.

   

  Πως θεραπεύεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

  Η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα εξαρτάται από τα συμπτώματα και τη χρονική διάρκεια αυτών. Ασθενείς με ήπια συμπτώματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με ειδικούς νάρθηκες (ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες), τροποποίηση της δραστηριότητάς τους, με στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή με έγχυση κορτιζόνης εντός του καρπιαίου σωλήνα.

  Επί εμμονής των ενοχλημάτων ή σε σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, ο Ορθοπεδικός Χειρουργός θα σας εξηγήσει ότι απαιτείται  χειρουργική αποσυμπίεση του καρπιαίου σωλήνα. Η επέμβαση συνίσταται σε διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου, ώστε να αποσυμφορηθεί η πίεση στο μέσο νεύρο. Κατά κανόνα η επέμβαση διενεργείται μέσω μιας  3-5 cm τομής στην παλαμιαία επιφάνεια.

  Στην Κλινική μας η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου διενεργείται με ενδοσκοπική μέθοδο μέσω προσπέλασης 1 cm στη βάση της παλάμης και με χρήση κάμερας, στην άκρη της οποίας υπάρχει ειδικό μαχαιρίδιο για τη διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου. Αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με την ανοιχτή, ενώ υπερτερεί στο χρόνο αποκατάστασης και το αισθητικό αποτέλεσμα.

  Ο Μπενάκης Λεονάρδος είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός και Επιμελητής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Metropolitan Hospital με πολυετή εμπειρία. Κλείστε ραντεβού μαζί του για μια εξατομικευμένη θεραπεία.