ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από τους δύο μηριαίους κονδύλους, τους δύο κνημιαίους κονδύλους και την επιγονατίδα, που δημιουργούν τρία διαμερίσματα, το έσω, το έξω και το πρόσθιο. Η λειτουργία και η σταθερότητα του γόνατος εξασφαλίζεται από συνδέσμους και τένοντες, όπως:
- Ο επιγονατιδικός
- Ο τένοντας του τετρακέφαλου
- Ο έσω πλάγιος
- Ο έξω πλάγιος
- Οι δύο χιαστοί σύνδεσμοι και οι μηνίσκοι
Τι ονομάζουμε αρθρίτιδα και τι είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Αρθρίτιδα ονομάζουμε γενικά ένα εύρος παθήσεων που παρουσιάζουν οι αρθρώσεις και ενδεικτικά αναφέρεται:
- Η οστεοαρθρίτιδα
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Η ψωριασική αρθρίτιδα
- Η μετατραυματική αρθρίτιδα κλπ.
Σε κάθε τύπο αρθρίτιδας έχουμε μεταβολές στη σύσταση και την ποσότητα του αρθρικού υγρού, βλάβες στο χόνδρο και συμπτωματολογία που ποικίλλει.
Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μία εξαιρετικά κοινή πάθηση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να εμφανιστεί σε περίπου 10% των ανδρών και 13% των γυναικών άνω των 60 ετών. Πρόκειται για μια εκφυλιστική αρθρίτιδα που εκδηλώνεται με πόνο, χωλότητα και περιορισμό στο εύρος κίνησης, ενώ τα ακτινολογικά ευρήματα περιλαμβάνουν στένωση του μεσάρθριου διαστήματος, σκλήρυνση, υποχόνδριες κύστεις και παρουσία οστεόφυτων.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι:
- Το αυξημένο σωματικό βάρος
- Το ιστορικό ενδαρθρικού τραυματισμού
- Το ιστορικό καταπόνησης (πχ αθλητισμός ή βαριά χειρωνακτική εργασία)
- Τα μεταβολικά σύνδρομα
Επίσης, η πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας είναι αυξημένη για τις γυναίκες, για τις μεγαλύτερες ηλικίες και για άτομα με γενετική προδιάθεση.
Πως αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Μετά την κλινική εξέταση και τον ακτινολογικό έλεγχο, ο Ορθοπεδικός προτείνει αρχικά συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας, ανάλογα το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεται ο κάθε ασθενής. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
- Αναλγητικά
- Φυσικοθεραπεία
- Απώλεια σωματικού βάρους
- Προσαρμογή δραστηριότητας
- Ενδαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού ή κορτικοστεροειδών
- Αποφόρτιση του σκέλους
Στις περιπτώσεις που οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος δεν βελτιώνονται με τη συντηρητική αγωγή, προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και το βαθμό οστεοαρθρίτιδας που έχει, υπάρχουν διαφορετικές δυνατότητες χειρουργικής αποκατάστασης.
Για παράδειγμα σε σχετικά νέους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε αρχόμενο στάδιο, μια εξαιρετική λύση είναι η οστεοτομία κνήμης ή μηριαίου, ώστε να μεταβληθεί η φόρτιση που ασκείται στο πάσχον διαμέρισμα.
Επίσης, σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς που πάσχει μόνο το ένα διαμέρισμα και δεν είναι ανεπαρκείς οι βασικοί σύνδεσμοι της άρθρωσης, γίνεται μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική. Οι ασθενείς που έχουν προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, με παραμόρφωση στον ανατομικό και λειτουργικό άξονα του γόνατος, είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για ολική αρθροπλαστική. Με αυτή την επέμβαση, αντικαθίσταται η αρθρική επιφάνεια του μηρού και της κνήμης με μεταλλικές προθέσεις, ενώ μεταξύ τους παρεμβάλλεται ένα ένθετο πολυαιθυλενίου που επιτρέπει την ομαλή κίνηση. Επίσης, αναλόγως με το βαθμό φθοράς, αντικαθίσταται η αρθρική επιφάνεια της επιγονατίδας με πρόθεση πολυαιθυλενίου.
Συνολικά, το αποτέλεσμα της αρθροπλαστικής γόνατος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά από την επιλογή των κατάλληλων υλικών, καθώς υπάρχουν προθέσεις διαφορετικού σχεδιασμού και φιλοσοφίας, ανάλογα με την ανατομία, την ηλικία και τις απαιτήσεις του κάθε ασθενούς. Μεγάλη σημασία έχει επίσης το μετεγχειρητικό πλάνο αποκατάστασης, όπου δίνεται βάση στη μυϊκή ενδυνάμωση και τη διατήρηση του εύρους κίνησης που επιτυγχάνεται μέσα στο χειρουργείο.
Συμβουλευτείτε τον Ορθοπεδικό Χειρουργό, Μπενάκη Λεονάρδο ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του γόνατος και θα βρει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.