ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή αλλιώς Trigger Finger, αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει ως και το 3% του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, την συναντάμε συνηθέστερα σε γυναίκες άνω των 45 ετών, αλλά και σε ασθενείς με νοσήματα, όπως:
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Ουρική αρθρίτιδα
- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
- Συχνοί τραυματισμοί της περιοχής
Πρόκειται για μηχανική εμπλοκή του καμπτήρα τένοντα ενός δακτύλου (κυρίως του μέσου, του παράμεσου ή του αντίχειρα) εντός του ελύτρου, μέσα στο οποίο ολισθαίνει φυσιολογικά ο τένοντας. Αυτή η εμπλοκή συμβαίνει όταν δημιουργηθεί προοδευτικά πάχυνση στο έλυτρο και περιοριστεί ο διαθέσιμος χώρος για τον τένοντα.
Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
Αρχικά ο ασθενής αισθάνεται πόνο ή ενόχληση. Με την προοδευτική εξέλιξη της στένωσης, διαπιστώνει ότι δυσκολεύεται στην έκταση του δακτύλου, που μπορεί να “κλειδώσει” κάποιες φορές σε κάμψη. Στην περίπτωση αυτή, ενδεχομένως χρειαστεί παθητικό χειρισμό με το άλλο χέρι, ώστε να απελευθερωθεί. Έχει παράλληλα παρατηρηθεί, ότι η δυσκαμψία εντείνεται μετά τον ύπνο.
Συνοπτικά, η τυπική συμπτωματολογία της πάθησης είναι:
- Οίδημα
- Ενόχληση ή πόνος
- Αίσθημα παγίδευσης του δακτύλου
- Δυσκολία στην έκταση του δακτύλου
Πως γίνεται η διάγνωση του εκτινασσόμενου δακτύλου;
Η διάγνωση του εκτινασσόμενου δακτύλου γίνεται με προσεκτική κλινική εξέταση μετά από λεπτομερή λήψη ιστορικού. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιβεβαιωθεί με υπέρηχο, ενώ περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες.
Πως αντιμετωπίζεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εξέλιξη της πάθησης. Στην αρχική φάση, ο Ορθοπεδικός Χειρουργός θα συστήσει συντηρητική αντιμετώπιση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις κάθε ασθενή. Θα χορηγηθεί αντιφλεγμονώδης αγωγή, νάρθηκας έκτασης του πάσχοντος δακτύλου και θα εξηγήσει στον ασθενή ποιες εργασίες καταπονούν ιδιαίτερα το δάκτυλο του. Αν δεν παρατηρηθεί βελτίωση ή αν ο ασθενής έχει ήδη ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, λαμβάνονται πιο δραστικά μέτρα. Έτσι, στο στάδιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο απευθείας έγχυσης κορτικοστεροειδούς στο έλυτρο, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και συνθήκες αντισηψίας.
Συντηρητική αντιμετώπιση εκτινασσόμενου δακτύλου:
- Αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή
- Χρήση νάρθηκα έκτασης
- Αποφυγή δραστηριοτήτων που καταπονούν το δάκτυλο
Για περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει, με πολλαπλές υποτροπές και συχνά περιστατικά εμπλοκής, ο γιατρός σας θα προτείνει χειρουργική απελευθέρωση του ελύτρου.
Η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία και ήπια καταστολή μέσω μιας τομής περίπου 1cm κοντά στη βάση του πάσχοντος δακτύλου. Μετά την διατομή του ελύτρου, ο Ορθοπεδικός Χειρουργός επιβεβαιώνει ότι ο καμπτήρας τένοντας ολισθαίνει φυσιολογικά σε όλο το μήκος της διαδρομής του.
Το χειρουργικό τραύμα χρειάζεται στοιχειώδη περιποίηση για μερικές μέρες μέχρι να αφαιρεθεί το ράμμα που έχει τοποθετηθεί στην τομή. Ο ασθενής δεν έχει περιορισμό μετά την επέμβαση ως προς την εργασία του, εκτός από το να μην βρέχει την περιοχή της τομής.
Αν νιώθετε ενοχλήσεις στην περιοχή, μπορείτε να κλείσετε άμεσα το ραντεβού σας στον Ορθοπεδικό Χειρουργό – Τραυματολόγο, Λεονάρδο Μπενάκη. Ο γιατρός θα απαλύνει τα συμπτώματά σας, ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.