Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου SuperPath

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου Superpath;

  Η προσπέλαση SuperPath αναπτύχθηκε στα τέλη του 2000 από τον Αμερικανό Ορθοπεδικό Dr. J. Chow που διέκρινε τις νέες δυνατότητες από το συνδυασμό δύο μεθόδων που προϋπήρχαν: την Path και την Supercap. Η εξέλιξη της τεχνικής και των κατάλληλων εργαλείων για τη διενέργειά της χρειάστηκαν αρκετό διάστημα, ωστόσο πλέον είναι μία προσπέλαση που έχει κερδίσει πολλούς χειρουργούς.

  Η SuperPath έχει χαρακτηριστεί ως micro προσπέλαση, καθώς η τομή στο δέρμα είναι συνήθως 6-8 εκατοστά. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν τέμνεται κανένας τένοντας που περιβάλλει την άρθρωση του ισχίου, γεγονός που επιτρέπει την ταχύτερη κινητοποίηση και αποκατάσταση του ασθενούς.

  Ποια βήματα απαιτούνται για την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου SuperPath;

  Τα βήματα που απαιτούνται για μία επιτυχημένη αρθροπλαστική ισχίου με προσπέλαση SuperPath είναι αρκετά.

  • Αρχικά, ο ιατρός κάνει ακριβή σχεδιασμό (templating) των υλικών που πρόκειται να τοποθετηθούν σε ειδική ακτινογραφία για να γνωρίζει εκ των προτέρων τα μεγέθη και τον προσανατολισμό που θα προσδώσουν μία άρθρωση με «φυσική» αίσθηση και ισοσκελισμένο ασθενή.
  • Αυτός ο σχεδιασμός επιβεβαιώνεται διεγχειρητικά με το φορητό ακτινολογικό μηχάνημα του χειρουργείου (c-arm) πριν την οστεοτομία της κεφαλής και μετά την δοκιμαστική ανάταξη του ισχίου.
  • Με χρήση ειδικών αγκίστρων και εργαλείων ολοκληρώνεται η προετοιμασία του μηριαίου οστού και της κοτύλης ώστε να τοποθετηθούν οι τελικές προθέσεις.
  • Όταν ολοκληρωθεί η τελική ανάταξη και ο στατοκινητικός έλεγχος του ασθενούς, ακολουθεί η επιμελής έκπλυση του χειρουργικού πεδίου και η αιμόσταση. Η συρραφή γίνεται ενδοδερμικά με ράμματα που απορροφούνται και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.

   

  Μετά την επέμβαση

  Μετά την αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο Superpath, οι ασθενείς βαδίζουν την ίδια ημέρα με τη βοήθεια εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή και λαμβάνουν εξιτήριο περίπου 24 ώρες μετά το χειρουργείο. Τις πρώτες δύο εβδομάδες συνιστάται η χρήση περιπατητήρα τύπου «Π» για την αποφυγή πλήρους φόρτισης του χειρουργημένου σκέλους. Οι ασθενείς δεν χρειάζονται ανυψωτικό τουαλέτας ή απαγωγέα ανάμεσα στα πόδια, ενώ μετά τις έξι εβδομάδες επιτρέπεται να επιστρέψουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιθυμούν χωρίς περιορισμό.

  Λόγω της πολύ μικρής τομής και της συνολικά ελάχιστης επεμβατικότητας της μεθόδου, είναι δυνατόν να χειρουργηθεί κάποιος ασθενής (ο οποίος πληροί συγκεκριμένα κριτήρια) και στα δύο πόδια την ίδια ημέρα.

  Η χειρουργική μας ομάδα στο Νοσοκομείο Metropolitan ήταν η πρώτη που εισήγαγε την προσπέλαση SuperPath το 2016 και μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί πάνω από 250 επεμβάσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εμπιστευτείτε τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Μπενάκη Λεονάρδο και την ομάδα του και κλείστε ραντεβού.