Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

   

  Η αρθροπλαστική γόνατος είναι η επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας τελικού σταδίου. Η ιστορία της επέμβασης ξεκινάει από το 1968 και, από τότε, η εξέλιξη σε προσπελάσεις, σχεδιασμό προθέσεων και τεχνολογικά βοηθήματα έχουν αλλάξει συγκλονιστικά τα αποτελέσματα που απολαμβάνουν οι ασθενείς.

   

  Ποια διαδικασία ακολουθείται;

   

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας γίνεται συνήθως με μέση προσπέλαση ή subvastus προσπέλαση, ανάλογα με την προτίμηση του χειρουργού. Με ειδικά εργαλεία-οδηγούς διαμορφώνεται ο μηρός, η κνήμη και η επιγονατίδα ώστε να αφαιρεθεί ο  χόνδρος και το υποχόνδριο οστό. Κατόπιν, τοποθετούνται δοκιμαστικές προθέσεις, ώστε να εκτιμηθεί το εύρος κίνησης της άρθρωσης και –αν χρειάζεται- να χαλαρώσουν οι σύνδεσμοι του γόνατος.

   

  Στη συνέχεια, ο χειρουργός τοποθετεί τις τελικές προθέσεις που εφαρμόζουν συνήθως με τη συνδρομή ειδικού ιατρικού τσιμέντου και επιβεβαιώνει τον αρχικό σχεδιασμό. Διενεργείται αιμόσταση και σχολαστικός καθαρισμός του γόνατος, πριν ολοκληρωθεί η επέμβαση με τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος.

   

  T ι χρειάζεται μια επιτυχημένη ολική αρθροπλαστική γόνατος;

   

  Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή της κατάλληλης πρόθεσης για κάθε τύπο γόνατος, καθώς η πληθώρα σχεδίων και υλικών πλέον δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν εξαιρετικά όλες οι παραμορφώσεις. Η επιτυχία της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος εξαρτάται από:

   

  • Τον αρχικό σχεδιασμό
  • Την άριστη τοποθέτηση των κατάλληλων προθέσεων
  • Την εξισορρόπηση της τάσης των μαλακών μορίων, ώστε ο ασθενής να έχει φυσική αίσθηση

   

  Η νέα τεχνολογία αποτελεί σύμμαχο του χειρουργού στην επίτευξη όλων των ανωτέρω στόχων. Αρχικά, διατίθεται πλέον πληθώρα λογισμικών που βοηθά να σχεδιαστεί με ακρίβεια η θέση και το μέγεθος των προθέσεων που θα τοποθετηθούν, ώστε ο Ορθοπεδικός να ακολουθήσει αυτό το πλάνο.

  Απόφθεγμα Λ.Μπενάκη "Η επιτυχία της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος εξαρτάται από τον αρχικό σχεδιασμό, την άριστη τοποθέτηση των κατάλληλων προσθέσεων και την εξισορρόπηση της τάσης των μαλακών μορίων, ώστε ο ασθενής να έχει φυσική αίσθηση"

  Απόφθεγμα Λ.Μπενάκη "Η επιτυχία της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος εξαρτάται από τον αρχικό σχεδιασμό, την άριστη τοποθέτηση των κατάλληλων προσθέσεων και την εξισορρόπηση της τάσης των μαλακών μορίων, ώστε ο ασθενής να έχει φυσική αίσθηση"

  Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που σχεδιάστηκε για την αρθροπλαστική γόνατος υπάρχουν αρκετές επιλογές διαθέσιμες, όλες με ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

   

  • Χρήση των ειδικών εργαλείων-οδηγών που παρέχει η εκάστοτε εταιρία κατασκευής των προθέσεων. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή, με ικανοποιητική ακρίβεια και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
  • Χρήση εξατομικευμένων εργαλείων-οδηγών που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για το γόνατο του συγκεκριμένου ασθενούς. Ο σχεδιασμός γίνεται βάσει αξονικής τομογραφίας που έχει σταλεί στο εργοστάσιο και οι οδηγοί που φτάνουν στο χειρουργείο «κουμπώνουν» ακριβώς πάνω στο γόνατο του ασθενούς. Πλεονέκτημα αποτελεί το κέρδος σε ταχύτητα για την ολοκλήρωση της επέμβασης και η αποφυγή τοποθέτησης κάποιου ενδομυελικού οδηγού. Ωστόσο, το κόστος είναι σχετικά αυξημένο, ο χειρουργός δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης όπως με την κλασική μέθοδο και κάποιες φορές η ακρίβεια του κοψίματος –ειδικά στην κνήμη- δεν είναι η επιθυμητή.
  • Συστήματα διεγχειρητικής ψηφιακής πλοήγησης, που χρησιμοποιούν διάφορους αισθητήρες και επιταχυνσιόμετρα για να κατευθύνουν τον χειρουργό. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στην αγορά, έχουν μέτρια επιβάρυνση στο κόστος της επέμβασης και δεν προσφέρουν σημαντικό όφελος ως προς την ταχύτητα της ολοκλήρωσης. Ωστόσο, φαίνεται ότι βοηθούν στην επίτευξη υψηλότερων επιπέδων ακρίβειας τοποθέτησης και επιτρέπουν στο χειρουργό να αλλάξει το σχεδιασμό διεγχειρητικά.
  • Ρομποτικά συστήματα που συμβάλλουν αφενός στον λεπτομερή σχεδιασμό προεγχειρητικά και την αναπαραγωγή αυτού με απόλυτη ακρίβεια μέσα στην αίθουσα του χειρουργείου.

   

  Με ένα από τα δημοφιλέστερα ρομποτικά συστήματα παγκοσμίως, που είναι διαθέσιμο από την κλινική μας στο Metropolitan Hospital, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Ο ασθενής, κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο, κάνει μια αξονική τομογραφία και τα δεδομένα εισάγονται στο λογισμικό του ρομπότ. Ο χειρουργός σχεδιάζει που θέλει να μπουν οι προθέσεις και το ρομπότ δείχνει το αποτέλεσμα που αναμένεται τελικά.

  Μέσα στο χειρουργείο, ο γιατρός βρίσκει με ειδικούς αισθητήρες τα σημεία που απεικονίζονται στην οθόνη και οι οστεοτομίες γίνονται με το βραχίονα του ρομπότ να καθορίζει το επιθυμητό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο, οι όποιες αποκλίσεις είναι μικρότερες του ενός χιλιοστού σε ύψος και λιγότερο από μία μοίρα σε γωνία. Το μειονέκτημα των ρομποτικών συστημάτων είναι σχετικά μεγαλύτερος χρόνος χειρουργείου και σαφώς υψηλότερο κόστος, που αναμένεται να μειωθεί όσο οι νέες τεχνολογίες γίνονται πιο διαδεδομένες.

   

  Ο Μπενάκης Λεονάρδος είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός και εξειδικεύεται στην αρθροπλαστική γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας. Εκείνος και η ομάδα του θα επιλέξουν την κατάλληλη μέθοδο για εσάς. Κλείστε ραντεβού για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία με πρωτοποριακές τεχνικές.