Ασβεστοποιός τενοντίτιδα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;

  Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στον ώμο. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας από 30-60 ετών και συχνότερα σε γυναίκες. Από βιβλιογραφικές μελέτες, δεν προκύπτει άμεσος συσχετισμός με βαριές εργασίες ή έντονη αθλητική δραστηριότητα. Παρόλο που η ακριβής αιτιολογία δεν είναι ξεκάθαρη, πολλές θεωρίες συνηγορούν υπέρ:

  • Γενετικής προδιάθεσης
  • Μεταβολικών νοσημάτων
  • Θυρεοειδοπάθειας
  • Εκφυλιστικής νόσου.

  Πρακτικά, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι η εναπόθεση κρυστάλλων ασβεστίου στον ώμο, με βασική εντόπιση τον υπερακάνθιο τένοντα. Ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο και δυσκολεύεται να σηκώσει το χέρι του, ενώ συνήθως υπάρχει εντοπισμένη ευαισθησία κατά την ψηλάφηση. Σε πολλές περιπτώσεις, η κλινική εξέταση αναδεικνύει περιορισμό εύρους κίνησης ακόμα και παθητικά.

  Πως γίνεται η διάγνωση;

  Οι απεικονιστικές εξετάσεις εκλογής είναι η απλή ακτινογραφία και ο υπέρηχος, που δείχνουν ξεκάθαρα την παρουσία επασβέστωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις που συνυπάρχει υπόνοια ρήξης τένοντα, ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία ώστε να συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

  quote Δρ. Μπενάκη " Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις συντηρητικά. Αρχικά ο ιατρός θα συστήσει ανάρτηση του πάσχοντος άκρου σε απλό φάκελο για να περιοριστεί η επώδυνη κίνηση."

  quote Δρ. Μπενάκη " Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις συντηρητικά. Αρχικά ο ιατρός θα συστήσει ανάρτηση του πάσχοντος άκρου σε απλό φάκελο για να περιοριστεί η επώδυνη κίνηση."

  Πως αντιμετωπίζεται η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;

  Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις συντηρητικά. Αρχικά ο ιατρός θα συστήσει ανάρτηση του πάσχοντος άκρου σε απλό «φάκελο» για να περιοριστεί η επώδυνη κίνηση. Επίσης, θα χορηγήσει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική αγωγή. Η συνηθέστερη αντιμετώπιση κατόπιν συνίσταται σε συνεδρίες φυσικοθεραπείας και ειδικά με χρήση Shockwave (κρουστικό  υπέρηχο) που γίνεται εντοπισμένα στην περιοχή της βλάβης. Στη βιβλιογραφία φαίνεται να είναι αρκετά υποσχόμενη θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που δύσκολα την ολοκληρώνουν  λόγω πόνου.

  Πολύ υψηλά ποσοστά άμεσης ανακούφισης από τον πόνο παρουσιάζει η υπακρωμιακή έγχυση κορτικοστεροειδών, η οποία δρα άμεσα με μικρό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η κορτιζόνη, μία εξαιρετική λύση είναι η έγχυση PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια από το αίμα του ασθενούς) που μπορεί να γίνει κατευθυνόμενα υπό υπέρηχο στο σημείο της επασβέστωσης.

  Επίσης, με τη βοήθεια του υπερήχου μπορεί να γίνει έκπλυση και αναρρόφηση της επασβέστωσης στο χώρο του ιατρείου με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

  Στις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία ή στους ασθενείς που συνυπάρχουν ρήξεις τενόντων, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η αρθροσκοπική αφαίρεση της επασβέστωσης.

   

  Ο Μπενάκης Λεονάρδος είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου. Κλείστε ραντεβού για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.