Πόνος στο γόνατο

Πόνος στο γόνατο: Από τι μπορεί να προκαλείται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Μία από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν έναν ασθενή στον Ορθοπεδικό είναι ο πόνος στο γόνατο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πονούν τα γόνατά μας. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας κάκωσης ή μπορεί να παρατηρείται μετά από καταπόνηση. Επιπλέον, μπορεί να σχετίζεται με την ηλικία ή με κάποιο συστηματικό νόσημα. Υπάρχουν επίσης άτομα που εκδηλώνουν πόνο στα γόνατα, ακόμα και με αλλαγή του καιρού.

  knee pain

  Πως μπορεί να διαγνωσθεί η αιτία που προκαλεί πόνο στο γόνατο;

  • Λήψη ιστορικού:

  Ο γιατρός σας θα θέσει συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα τον βοηθήσουν να λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό. Αν πρόκειται για πόνο μετά από κάκωση, θα σας ρωτήσει πότε και πώς χτυπήσατε το γόνατό σας, αν ακούσατε κάποιο χαρακτηριστικό ήχο, αν το γόνατο πρήστηκε αμέσως μετά και άλλες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν να εντοπίσει το πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσφατη κάκωση, ο γιατρός θα ρωτήσει για πιθανές συνυπάρχουσες παθήσεις όπως ρευματολογικά ή αυτοάνοσα νοσήματα. Θα σας ζητήσει να αναφέρετε πιθανό χειρουργείο στο παρελθόν ή οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική προσέγγιση έχετε ακολουθήσει όταν είχατε αντίστοιχα συμπτώματα. Επίσης, θα αξιολογήσει τον τρόπο ζωής σας, το επάγγελμα και τους παράγοντες που τυχόν επηρεάζουν τα γόνατά σας στην καθημερινότητα.

  • Κλινική εξέταση:

  Μετά τη λήψη ιστορικού, ακολουθεί αρχικά η επισκόπηση των δύο γονάτων και η καταγραφή τυχόν διαφορών μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μπορεί το ένα γόνατο εμφανίζει οίδημα, ερυθρότητα, εκχύμωση ή κάποιο άλλο εξωτερικό τραύμα, σε σύγκριση με το άλλο. Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζονται και τα δύο γόνατα και συνήθως ο ιατρός ξεκινάει την κλινική εξέταση από το υγιές. Έτσι, βλέπει τις διαφορές στο εύρος κίνησης, τη μυϊκή ισχύ, τη σταθερότητα  και τα σημεία που εκδηλώνεται ο πόνος. Η λεπτομερής κλινική εξέταση –σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού- πολλές φορές αρκεί για να θέσει με ακρίβεια μία διάγνωση.

  • Απεικονιστικές εξετάσεις

  Σε πολλές περιπτώσεις, ενδεχομένως χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για να τεθεί οριστική διάγνωση ή για να επιβεβαιωθεί αυτή που θεωρεί ως πιθανότερη ο γιατρός σας. Μπορεί να σας δοθεί παραπεμπτικό για:

  • Ακτινογραφίες
  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Μέτρηση οστικής πυκνότητας
  • Σπινθηρογράφημα οστών
  • Αιματολογικές εξετάσεις
  • Μικροβιολογικές εξετάσεις

   

  Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πόνος στο γόνατο;

  Μετά από την αξιολόγηση όλων των εξετάσεων, ο Ορθοπεδικός θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας. Αρχικά, η αντιμετώπιση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις συντηρητική, με φαρμακευτική αγωγή, συνεδρίες φυσικοθεραπείας ή/και παγοθεραπεία. Παράλληλα, είναι πιθανόν να σας προτείνει κάποια ενδαρθρική έγχυση βιολογικού παράγοντα (PRP πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια), κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνη) ή υαλουρονικού οξέος.

  θεραπεία γόνατος

  Σε περιπτώσεις με απόλυτη χειρουργική ένδειξη ή σε προβλήματα που εμμένουν παρά την συντηρητική αγωγή, ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας για τις χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημά σας. Οι συνηθέστερες επεμβάσεις στο γόνατο είναι:

  • Η αρθροσκόπηση για αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου
  • Η συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού
  • Η αρθροσκοπική αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών
  • Η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος (ολική ή μονοδιαμερισματική).

   

  χειρουργείο Δρ. Μπενάκη

  Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός – Τραυματολόγος Λεονάρδος Μπενάκης, διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, προκειμένου να σας οδηγήσει σε μια σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Γιατρός έχει εξειδίκευση στην αρθροσκοπική αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων στις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή. Στο ιατρείο υπάρχει η δυνατότητα βιολογικών θεραπειών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

  cta_mobilecta_desktop