ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι το υποκεφαλικό κάταγμα και σε ποια κατηγορία ανήκει;
Το υποκεφαλικό κάταγμα του ισχίου είναι πολύ συχνό σε ηλικιωμένους ασθενείς και ανήκει στην κατηγορία των καταγμάτων ευθραυστότητας που σχετίζονται με την οστεοπόρωση. Φυσικά, κατάγματα στον αυχένα του μηριαίου παρατηρούνται και σε νεότερους ασθενείς, συνηθέστερα σε:
- Τροχαία ατυχήματα
- Κακώσεις υψηλής βίας
- Αθλητικές κακώσεις
Το υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου είναι ενδαρθρικό, με αποτέλεσμα το αιμάτωμα που δημιουργείται να διογκώνει το θύλακο να προκαλεί έντονο πόνο, οπότε ο ασθενής προσπαθεί να φέρει το ισχίο σε κάμψη και έξω στροφή για να ανακουφιστεί. Το κάταγμα στον αυχένα έχει σαν αποτέλεσμα τη ρήξη των αιμοφόρων αγγείων προς την κεφαλή και μέσω αυτού του μηχανισμού προκαλείται η άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής, που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την παρεκτόπιση του κατάγματος και –κατά πολλούς συγγραφείς- με την έγκαιρη ή μη αντιμετώπιση.
Πως αντιμετωπίζεται το υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου;
Η αντιμετώπιση είναι κατά κανόνα χειρουργική, καθώς συντηρητικά αντιμετωπίζονται μόνο τα ατελή απαρεκτόπιστα κατάγματα, όπως και οι ασθενείς που δεν κρίνεται ασφαλές να χειρουργηθούν λόγω συννοσηρότητας.
Αντιμετώπιση σε νέους ασθενείς
Σε περίπτωση νέου ασθενούς (κάτω των 60 ετών) που δεν προϋπήρχε αρθρίτιδα στο ισχίο, αν μπορεί να επιτευχθεί πολύ καλή ανάταξη, ο χειρουργός θα επιλέξει την οστεοσύνθεση της κεφαλής με τρεις αυλοφόρες βίδες, μέσω μιας πολύ μικρής τομής (συνήθως μικρότερη από 3 cm). Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι ο ασθενής διατηρεί την κεφαλή του. Επιπλέον, όταν ολοκληρωθεί η πώρωση και το πρόγραμμα αποκατάστασης, είναι σε θέση να επιστρέψει στο 100% των προηγούμενων δραστηριοτήτων του.
Μειονέκτημα αποτελεί ο περιορισμός στη φόρτιση του χειρουργημένου σκέλους για περίπου 6 εβδομάδες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της νέκρωσης της κεφαλής.
Αντιμετώπιση σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς
Σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, για το υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου επιλέγεται η ημιαρθροπλαστική του ισχίου. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τοποθετείται ένας στειλεός στο μηριαίο οστό και μία κεφαλή διπλής κίνησης (bipolar) εντός της κοτύλης. Οι ασθενείς που ακολουθούν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής ή εκείνοι που είχαν συμπτώματα αρθρίτιδας πριν από το υποκεφαλικό κάταγμα, είναι καλοί υποψήφιοι για ολική αρθροπλαστική ισχίου, όπου αντικαθίσταται πλήρως η άρθρωση με μηριαίο στειλεό και πρόθεση στην κοτύλη.
Μέθοδος Superpath
Στην κλινική μας η ολική αρθροπλαστική και η ημιαρθροπλαστική διενεργούνται με τη μέθοδο SuperPath που επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση και τη συντομότερη αποκατάσταση.
Σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα αναισθησιολόγων, ο ασθενής χειρουργείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τη μέγιστη ασφάλεια, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές από τον παρατεταμένο κλινοστατισμό όπως έχουν αποδείξει πολυάριθμες μελέτες στη βιβλιογραφία.
Με τη μέθοδο SuperPath, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα μετάγγισης και οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο συνήθως τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα. Τις πρώτες δύο εβδομάδες συστήνεται η βάδιση με τη βοήθεια περιπατητήρα τύπου «Π» και μετά από ένα μήνα ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στις προηγούμενες δραστηριότητές του.
Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Μπενάκης Λεονάρδος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών με υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου. Κλείστε ραντεβού για την άμεση αντιμετώπισή τους με σύγχρονες μεθόδους.