Τροχαντηρίτιδα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η τροχαντηρίτιδα;

  Η ορογονοθυλακίτιδα του μείζονα τροχαντήρα, ή απλούστερα τροχαντηρίτιδα, είναι μία πολύ κοινή πάθηση σε άτομα συνήθως μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Συχνότερα παρουσιάζεται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.

  Στο κεντρικό τμήμα του μηριαίου οστού, βρίσκεται ο μείζων τροχαντήρας όπου προσφύονται τέσσερις τένοντες που συμβάλλουν στις κινήσεις του ισχίου. Αυτοί είναι ο τένοντας του μέγα γλουτιαίου, του μέσου γλουτιαίου , του μικρού γλουτιαίου και του τείνοντα την πλατιά περιτονία.  Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχει ένας ορογόνος θύλακος (bursa) που ομοιάζει με ασκό και βοηθάει στην ομαλή ολίσθηση του τένοντα. Η φλεγμονή λοιπόν του συγκεκριμένου θυλάκου ονομάζεται ορογονοθυλακτίτιδα του μείζονα τροχαντήρα (trochanteric bursitis).

  Τι συμπτώματα εμφανίζει η τροχαντηρίτιδα;

  Η συμπτωματολογία ποικίλλει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αναφέρουν εντοπισμένο πόνο στην περιοχή του μείζονα τροχαντήρα που αναπαράγεται στη μακρά ορθοστασία, στο ανέβασμα σκάλας ή στην έγερση από καθιστή θέση. Πολλές φορές ο πόνος αντανακλά μέχρι σχεδόν την έξω επιφάνεια του γόνατος, ενώ άλλες η αντανάκλαση φτάνει στο γλουτό ή τη βουβωνική χώρα.

  Η τροχαντηρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενο χειρουργείο στην περιοχή του ισχίου, οπότε έχει αυξηθεί η τάση που ασκείται από τους τένοντες (μεγαλύτερο offset). Επίσης μπορεί να οφείλεται σε ανισοσκελία ή μεγάλου βαθμού σκολίωση της σπονδυλικής στήλης. Συχνότερα αίτια αποτελούν πάντως η καταπόνηση, η συχνή ανάβαση σκαλοπατιών ή η παρατεταμένη κατάκλιση προς την πάσχουσα πλευρά.

  Η τροχαντηρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενο χειρουργείο στην περιοχή του ισχίου, οπότε έχει αυξηθεί η τάση που ασκείται από τους τένοντες(μεγαλύτερο offset)

  Η τροχαντηρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενο χειρουργείο στην περιοχή του ισχίου, οπότε έχει αυξηθεί η τάση που ασκείται από τους τένοντες(μεγαλύτερο offset)

  Πως γίνεται η διάγνωση;

  Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με προσεκτική κλινική εξέταση και συγκεκριμένες δοκιμασίες. Κάποιες φορές μπορεί να ζητηθεί ακτινολογικός έλεγχος, όπου μπορεί να φανούν επασβεστώσεις στην περιοχή, ως σαφείς ενδείξεις χρόνιας φλεγμονής. Στο ιατρείο μας υπάρχει υπερσύγχρονος υπέρηχος που μπορεί να δείξει με ακρίβεια το σημείο της βλάβης και να γίνει σύγκριση με την υγιή πλευρά.

  Ποια είναι η θεραπεία;

  Ο ιατρός επίσης μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική αγωγή.

  Σε περιπτώσεις με πολύ έντονο πόνο ή χρόνια εμμονή, προτείνεται άμεση αντιμετώπιση με έγχυση ξυλοκαϊνης/κορτικοστεροειδούς ή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Η έγχυση γίνεται στο ιατρείο υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση για απόλυτη ακρίβεια.

  Ο Μπενάκης Λεονάρδος είναι έμπειρος Ορθοπεδικός Χειρουργός και Επιμελητής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Metropolitan Hospital. Κλείστε ραντεβού για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.