ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Μηνίσκος – Γενική Εικόνα
Οι μηνίσκοι του γόνατος είναι δύο, ο έσω και ο έξω μηνίσκος. Πρόκειται για δύο ινοχόνδρινης σύστασης σταθεροποιητικούς παράγοντες του γόνατος. Ο έσω μηνίσκος έχει σχήμα «C» και ο έξω μηνίσκος έχει σχήμα «U». Οι μηνίσκοι έχουν κοίλη άνω επιφάνεια για να κινούνται πάνω τους οι μηριαίοι κόνδυλοι και επίπεδη κάτω επιφάνεια σε επαφή με τον αρθρικό χόνδρο της κνήμης.
Η εγκάρσια διατομή του μηνίσκου έχει τρίγωνο σχήμα, με το παχύτερο τμήμα να βρίσκεται περιφερικά σε επαφή με το θύλακο και το κεντρικό να είναι προοδευτικά πιο λεπτό. Ο μηνίσκος αιματώνεται από αγγεία στην περιφέρεια, ωστόσο το κεντρικό του τμήμα είναι ανάγγειο και τρέφεται από το αρθρικό υγρό. Αυτή η ανατομική ιδιαιτερότητα διαφοροποιεί την αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου ανάλογα με την εντόπισή της.
Τι είναι η ρήξη μηνίσκου και σε ποιους εμφανίζεται;
Η ρήξη μηνίσκου είναι μία από τις συχνότερες κακώσεις στο γόνατο, ειδικά σε αθλούμενους. Ωστόσο, συχνά παρατηρείται και σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας στα πλαίσια εκφύλισης, χωρίς απαραίτητα να αναφέρεται κάποια κάκωση.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Ο ασθενής έρχεται τις περισσότερες φορές με εντοπισμένο πόνο στο γόνατο, το οποίο έχει σημαντικό οίδημα από την αύξηση του αρθρικού υγρού. Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται εμπλοκή της άρθρωσης, συνηθέστερα στην κάμψη αλλά και στην έκταση. Η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση μπορούν σε μεγάλο ποσοστό να θέσουν με ακρίβεια τη διάγνωση, ωστόσο ο ιατρός θα σας παραπέμψει και για μαγνητική τομογραφία για επιβεβαίωση.
Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη μηνίσκου;
Η αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου εξαρτάται εν πολλοίς από την ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητας και από το πόσο πρόσφατη ή παλαιά είναι η κάκωση. Σε ασθενείς άνω των 60 ετών, η ρήξη μηνίσκου είναι συνήθως εκφυλιστικής αιτιολογίας και προτείνεται αρχικά συντηρητική αντιμετώπιση, καθώς συνυπάρχει συχνά αρθρίτιδα. Ο ιατρός συστήνει:
- Αντιφλεγμονώδη αγωγή
- Φυσικοθεραπεία
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης ή μπορεί να προτείνει έγχυση κορτικοστεορειδούς ενδαρθρικά.
Χειρουργική Αντιμετώπιση
Σε νεότερους ασθενείς, η αντιμετώπιση είναι σχεδόν πάντα χειρουργική. Ο Ορθοπεδικός σας θα συστήσει αρθροσκόπηση του γόνατος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρήξη του μηνίσκου. Ανάλογα με τον τύπο της ρήξης και την εντόπιση της (περιφερικά ή κεντρικά), καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του ασθενούς, διενεργείται συρραφή του μηνίσκου ή μερική μηνισκεκτομή.
Στη βιβλιογραφία και σε όλα τα συνέδρια γύρω από τις αθλητικές κακώσεις, υπάρχει πλέον ξεκάθαρη τάση για συρραφή του μηνίσκου με το σύνθημα «Save the meniscus». Ο λόγος είναι πως ο σταθεροποιητικός ρόλος των μηνίσκων κρίνεται εξαιρετικά σημαντικός και η μηνισκεκτομή ενδέχεται να οδηγήσει σε εκφυλιστικές βλάβες σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Κατά συνέπεια, γίνεται πάντα προσπάθεια για συρραφή του μηνίσκου, η οποία απαιτεί και περισσότερο χρόνο αποκατάστασης μέχρι να επουλωθεί. Μετά από επιτυχημένη συρραφή, ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει πλήρως στις δραστηριότητές του, ακόμα και σε αθλητισμό υψηλού επιπέδου.
Παρόλα αυτά, για λόγους ανατομίας, αιμάτωσης, ηλικίας του ασθενούς ή παλαιάς ρήξης, κάποιες φορές η συρραφή αντενδείκνυται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Ορθοπεδικός αφαιρεί το τμήμα που έχει υποστεί ρήξη, φροντίζοντας να διατηρήσει ακέραιο όσο μεγαλύτερο σταθερό τμήμα του μηνίσκου είναι εφικτό.
Η επέμβαση γίνεται με γενική ή περιοχική αναισθησία, διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα και ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο Νοσοκομείο.
Ο Μπενάκης Λεονάρδος είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις. Κλείστε ραντεβού για μια εξατομικευμένη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.