Γενικές πληροφορίες για προετοιμασία πριν το χειρουργείο και μετά

Πριν το χειρουργείο

Σε περίπτωση προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης , η γραμματεία της κλινικής θα σας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και να οργανώσετε εκ των προτέρων, ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Σε γενικές γραμμές, λίγες ημέρες πριν την επέμβαση διενεργείται ο τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Επίσης γίνεται προ-αναισθησιολογική αξιολόγηση από την εξειδικευμένη ομάδα αναισθησιολόγων της Κλινικής μας. Ο ιατρός θα πάρει το ιστορικό σας, θα αξιολογήσει τις εξετάσεις σας, θα καταγράψει τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε για χρόνια νοσήματα και θα συζητήσετε το είδος αναισθησίας που θα σας χορηγηθεί, όπως και το μετεγχειρητικό πλάνο αναλγησίας. Η αναισθησιολογική ομάδα της Κλινικής μας έχει εξειδίκευση και μακρά εμπειρία στα Ορθοπεδικά χειρουργεία και πάρα πολλές επεμβάσεις διενεργούνται με περιοχική αναισθησία ή νευρικούς αποκλεισμούς (block) που προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα.

Την προηγούμενη ημέρα από την επέμβαση, η γραμματεία της Κλινικής σας ενημερώνει για την ώρα που πρέπει να έρθετε για εισαγωγή καθώς και για το πόσες ώρες πριν επιτρέπεται να έχετε φάει κάποιο γεύμα και να πιείτε νερό. Επίσης θα σας υπενθυμίσουν αν χρειάζεται να έχετε μαζί σας κάποια βοηθήματα βάδισης ή κηδεμόνα (ανάλογα με το είδος επέμβασης). Αν δεν διαθέτετε εσείς, θα φροντίσουν τα στελέχη της Κλινικής να τα φέρει στο δωμάτιό σας κάποια εταιρία ορθοπεδικών ειδών μετά την επέμβαση. Φυσικά, για οποιαδήποτε άλλη απορία σας  ή κάποια ανησυχία ο ιατρός είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.

Την ημέρα του χειρουργείου, έρχεστε στο Νοσοκομείο έχοντας μαζί την Αστυνομική Ταυτότητα, τον αριθμό ΑΜΚΑ και τον αριθμό συμβολαίου της Ιδιωτικής Ασφάλειας (για όσους ασθενείς έχουν). Μετά την εισαγωγή, θα οδηγηθείτε στο δωμάτιο σας και οι νοσηλευτές θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε με ρούχα μίας χρήσεως. Κατόπιν, θα μεταφερθείτε στο χώρο του χειρουργείου, όπου θα γίνει επιβεβαίωση των στοιχείων σας και της επέμβασης που πρόκειται να κάνετε. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης παραμένετε για παρακολούθηση στον χώρο ανάνηψης και μεταφέρεστε στο δωμάτιό σας.

Σε περίπτωση «Χειρουργείου μιας ημέρας» (One Day Case) λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ιατρός θα έρθει να σας ενημερώσει αναλυτικά για την κατάστασή σας, θα σας δώσει γραπτές οδηγίες αποκατάστασης και φαρμακευτικής αγωγής και θα υπογράψετε το εξιτήριο.

Σε περίπτωση παραμονής στο Νοσοκομείο, ο ιατρός θα σας ενημερώσει αναλυτικά για το χειρουργείο, θα δώσει οδηγίες κινητοποίησης στου φυσικοθεραπευτές της Κλινικής και οδηγίες νοσηλείας στην Προϊσταμένη του ορόφου. Η μετεγχειρητική πορεία παρακολουθείται στενά από τα στελέχη της Κλινικής και ο ιατρός σας κάνει επίσκεψη δύο φορές την ημέρα. Στο Νοσοκομείο υπάρχει πάντα έμπειρος Εφημερεύων Ορθοπεδικός Χειρουργός καθώς και ιατροί όλων των κύριων Ειδικοτήτων 24 ώρες το 24ωρο.

Μαζί με το εξιτήριο θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για το πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ ο ιατρός σας θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον φυσικοθεραπευτή που θα σας αναλάβει. Επίσης θα σας δοθεί usb stick με video της επέμβασης, αν αυτή ήταν αρθροσκοπική. Η γραμματεία της Κλινικής θα σας κλείσει επίσης ραντεβού για μετεγχειρητικό έλεγχο ή αφαίρεση ραμμάτων.

Λόγω των ειδικών συνθηκών στην περίοδο πανδημίας Covid-19, χρειάζεται πέραν των ανωτέρω να γίνει μοριακό τεστ ως 48 ώρες πριν την επέμβαση. Επίσης επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός ανά ασθενή, ο οποίος επίσης θα υποβληθεί σε rapid τεστ Covid-19. Στα πλαίσια της πρόληψης μετάδοσης του ιού, τα προγραμματισμένα χειρουργεία περιορίζονται σε όσα κρίνονται απολύτως απαραίτητα και γίνεται προσπάθεια για όσο δυνατόν πιο μικρής διάρκειας νοσηλεία.