ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι το διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου;
Το διατροχαντήριο κάταγμα του μηριαίου οστού είναι ιδιαίτερα συχνό σε ηλικιωμένους ασθενείς μετά από κακώσεις χαμηλής βίας, όπως είναι μια απλή πτώση στο έδαφος. Μία από τις παραλλαγές τους αποτελούν τα υποτροχαντήρια κατάγματα που, σε κάποιες περιπτώσεις, σχετίζονται με μακροχρόνια λήψη διφωσφονικών φαρμάκων για την οστεοπόρωση.
Συμπτώματα
Οι ασθενείς αδυνατούν να ορθοστατήσουν και προσέρχονται στο Νοσοκομείο με το σκέλος σε έξω στροφή και βράχυνση, παρουσιάζοντας έντονο πόνο στην περιοχή του ισχίου. Πρόκειται για εξωθυλακικά κατάγματα που αντιμετωπίζονται κατά κανόνα χειρουργικά.
Εφόσον πρόκειται συνήθως για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, οι ασθενείς είναι λογικό να αναφέρουν χρόνια νοσήματα για τα οποία λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή η οποία πολλές φορές μπορεί να μην επιτρέπει την άμεση χειρουργική αποκατάσταση (όπως για παράδειγμα αντιπηκτική αγωγή).
Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου- Διάγνωση
Ο ιατρός θα λάβει αναλυτικό ιστορικό, θα εκτιμήσει τις ακτινογραφίες του ασθενούς και θα προτείνει την ενδεδειγμένη χειρουργική αντιμετώπιση. Ο κύριος στόχος της χειρουργικής και της αναισθησιολογικής ομάδας είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη δυνατή διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης ώστε ο ασθενής να αποφύγει επιπλοκές λόγω της παρατεταμένης παραμονής του στο κρεβάτι (όπως λοίμωξη αναπνευστικού, ουρολοίμωξη, κατακλίσεις κλπ). Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις λαμβάνονται από την ιατρική ομάδα σε συνεννόηση με τον ασθενή και τους οικείους του με γνώμονα την ταχύτερη αποκατάστασή του.
Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου- Χειρουργική Αποκατάσταση
Η χειρουργική αποκατάσταση των διατροχαντήριων καταγμάτων γίνεται κατά κύριο λόγο με ενδομυελική ήλωση ή με χρήση συστήματος δυναμικής βίδας (dhs). H ενδομυελική ήλωση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η μέθοδος εκλογής, συνδυάζοντας τη δυνατότητα για κλειστή ανάταξη και ελάχιστο χειρουργικό τραύμα με ικανοποιητική πρωτογενή σταθεροποίηση που επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά το χειρουργείο.
Επιπλοκές
Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται έγκαιρα χειρουργικά (κάτω από 48 ώρες) έχει αποδειχτεί ότι παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερες επιπλοκές μετεγχειρητικά και έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες να επιστρέψουν στο ίδιο επίπεδο δραστηριότητας που είχαν πριν το κάταγμα.
Ο Μπενάκης Λεονάρδος είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός και Επιμελητής Ορθοπεδικής Κλινικής του Metropolitan Hospital με πολυετή εμπειρία στα κατάγματα ισχίου. Κλείστε ραντεβού για εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.