Ρήξη πρόσθιου χιαστού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός;

     

    Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας εκ των τεσσάρων βασικών συνδέσμων που σταθεροποιούν το γόνατο. Συνδέει το μηριαίο οστό με την κνήμη και έχει δύο κύριες δέσμες, που ασκούν τάση σε κάμψη και έκταση. Η λειτουργία του προσθίου χιαστού προσδίδει στροφική σταθερότητα στην άρθρωση του γόνατος καθώς και προσθιοπίσθια σταθερότητα.

     

    Ποια είναι τα αίτια για τη ρήξη πρόσθιου χιαστού;

     

    Οι τραυματισμοί του προσθίου χιαστού παρατηρούνται κυρίως σε αθλητές διαφόρων σπορ επαφής ή αθλήματα που συμπεριλαμβάνουν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Ωστόσο ρήξη προσθίου χιαστού μπορεί να συμβεί σε τροχαίο ατύχημα είτε σε απλές κακώσεις, όπως απώλεια ισορροπίας σε σκάλα ή απότομη επιβράδυνση της κνήμης.

     

    Ο ασθενής αναφέρει συχνά ότι άκουσε έναν ήχο από το γόνατο και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δημιουργείται σχεδόν άμεσα οίδημα λόγω αίμαρθρου. Η φόρτιση του σκέλους είναι άμεσα επώδυνη, ενώ το εύρος κίνησης περιορίζεται σημαντικά λόγω του οιδήματος.

     

    Πως γίνεται η διάγνωση;

     

     

    Η διάγνωση ρήξης προσθίου χιαστού γίνεται από έμπειρο Ορθοπεδικό Χειρουργό συνήθως με τη λήψη του ιστορικού και κλινική εξέταση με ειδικές δοκιμασίες. Η προσθιοπίσθια αστάθεια του γόνατος σε συγκεκριμένες γωνίες κάμψης είναι συνήθως παθογνωμονικό εύρημα.

     

    Ο ακτινολογικός έλεγχος σπάνια δίνει χρήσιμες πληροφορίες, ενώ η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι απαραίτητη για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Επιπλέον, η μαγνητική θα αναδείξει περαιτέρω κακώσεις που συχνά συνυπάρχουν με ρήξη χιαστού, όπως η ρήξη μηνίσκου, η κάκωση έσω πλαγίου ή το οστικό οίδημα, που θα παίξουν ρόλο στο timing της αντιμετώπισης.

     

    Ο ρόλος του Ορθοπεδικού Χειρουργού είναι να κατευθύνει τον κάθε ασθενή προς την ιδανική λύση, δημιουργώντας από κοινού εξατομικευμένο πλάνο αποκατάστασης

    Ο ρόλος του Ορθοπεδικού Χειρουργού είναι να κατευθύνει τον κάθε ασθενή προς την ιδανική λύση, δημιουργώντας από κοινού εξατομικευμένο πλάνο αποκατάστασης

    Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη πρόσθιου χιαστού;

     

    Ο ρόλος του Ορθοπεδικού Χειρουργού είναι να κατευθύνει τον κάθε ασθενή προς την ιδανική λύση, δημιουργώντας από κοινού εξατομικευμένο πλάνο αποκατάστασης.

     

    Η ρήξη του προσθίου χιαστού χρήζει κατά κανόνα χειρουργικής (αρθροσκοπικής) αποκατάστασης, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση έχει θέση. Ο ιατρός λαμβάνει υπόψη την ηλικία του ασθενούς και τις λειτουργικές απαιτήσεις, ώστε να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Με δεδομένο ότι η αστάθεια του γόνατος πρόκειται να επιβαρύνει ιδιαίτερα τον αρθρικό χόνδρο, η συνηθέστερη σύσταση στους ασθενείς που δεν χειρουργούνται είναι να τροποποιήσουν τις δραστηριότητές τους για την αποφυγή αρθρίτιδας.

     

    Φυσικοθεραπεία και Αρθροσκοπική Αποκατάσταση

     

    Η σύγχρονη τάση στην παγκόσμια βιβλιογραφία δείχνει ότι ο ασθενής πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την κάκωση φυσικοθεραπεία. Αυτό είναι απαραίτητο ανεξάρτητα αν θα ακολουθήσει συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία, για να μειωθεί το οίδημα και να επιτευχθεί πλήρες εύρος κίνησης.

     

    Το ιδανικό χρονικό διάστημα για αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική φαίνεται πως είναι περίπου 2-3 εβδομάδες μετά τη ρήξη χιαστού. Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση, ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας πολλαπλών φάσεων, ανάλογα τις απαιτήσεις του κάθε ασθενούς. Αθλητές υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων επιστρέφουν συνήθως στο γήπεδο μετά από 6-12 μήνες και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών επανέρχεται πλήρως, ακριβώς όπως ήταν πριν τον τραυματισμό.

     

    Εάν και εσείς πάσχετε από ρήξη πρόσθιου χιαστού κλείστε ραντεβού με τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό και Επιμελητή Ορθοπεδικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, Λεονάρδο Μπενάκη.